Гладът за кадри се завръща в много сектори на икономиката

...
 Гладът за кадри се завръща в много сектори на икономиката
Коментари Харесай

Всяка втора фирма вдига заплатите в идните месеци

 

Гладът за фрагменти се завръща в доста браншове на стопанската система и това ще докара до нов растеж на заплатите, разкрива изследване на  ManpowerGroup България. Половината работодатели възнамеряват нараствания с до 20% до края на годината, а една четвърт ще наблегнат на увеличение на бонусите и обществените придобивки за личния състав. Голямата четворка - София, Бургас, Варна и Пловдив, са отпред в тази наклонност, разкрива анкетата на Manpower. 

Почти половината (49%) от участвалите н изследването фирми  споделят, че в идните 6 месеци считат да качат заплатите с до 20%, а 2% предвиждат още по-висок растеж. В повече от половината компании планираните промени ще обиден всички чиновници. 



Масови нараствания се чакат в бранша с най-голямо търсене на специалисти - „ Информационни технологии “, където 66% от интервюираните възнамеряват по-високи разноски за месечните хонорари. В бранш „ Производство ” 49% от работодателите споделят сходни проекти, 44% предвиждат растеж в търговията ”. 

Увеличения се възнамеряват както в мощно ударени от пандемията браншове като туризма и хотелиерството, по този начин и в опазването на здравето и фармацевтичния бизнес. Автомобилната индустрия също закъсва за фрагменти и това рефлектира във повдигане на възрангражденията. 

Според ManpowerGroup България пазарът на труда в момента е толкоз многолюден, че надвишава търсенето отпреди пандемията. Най-търсените специалности са: квалифицирани служащи, инженери, експерти по осведомителна сигурност и технологии, чиновници във финансови отдели, медицински служащи, специалисти по човешки запаси и др. 

В производството  картината е противоречива  - доста фирмите усилват работата и личния състав, само че други още се борят с рецесията. Въпреки това преодбладават работодателите, които възнамеряват всеобщо покачване на възнагражденията през втората половина на годината -  в рамките до 10% от месечните заплати, като това нарастване се отнася до повече от половината им чиновници.

 



По отношение на спомагателните придобивки плануваните промени са по-умерени - единствено 9% от работодателите в бранша плануват нараствания, до момента в който останалите не възнамеряват основни промени. 

Увеличения се чакат и в бранша с най-голямо търсене на експерти -  „ Информационни технологии “ . Докато съвсем половината от интервюираните компании споделят проекти за повишение на възнагражденията до 10%, по-малко от една трета от представителите на сектора споделят, че не плануват основни промени до края на 2021 година. Интересно е да се означи, че това е единственият бранш, в който единични работодатели споделят проекти за понижаване на заплатите.

Силният дефицит на фрагменти в сектора постанова и наклонността за импорт на експерти от други европейски и трети страни. 

Ръстове се възнамеряват и в сектор  „ Туризъм и хотелиерство “ ,  „ Здравеопазване и фармация “  и  „ Автомобилна промишленост “ , като тези промени обгръщат повече от две трети от всички чиновници в фирмите. 

„ Обнадеждаващо е, че по-малко от един % от българските работодатели възнамеряват да понижат месечните хонорари,. Интересна наклонност в секторите „ Информационни технологии “ и „ Аутсорсинг “ е изравняването на равнищата на заплатите в София и в страната - развиване, подбудено значително и от опциите за отдалечена работа, които се постановиха като норма през последната година ”, коментира Мария Стоева, управител екип „ Продажби и бизнес развиване ” в ManpowerGroup България.



По отношение на  спомагателните придобивки  работодателите са по-сдържани - 76% не предвиждат основни промени и само 23% възнамеряват да прибавят нови придобивки към месечните пакети на чиновниците или да усилят размера на съществуващите.

Допълнителното здравно обезпечаване е облага, която работодателите в страната оферират все по-често. Интерес към нея има от всички бизнес браншове и най-много в столицата и огромните градове на страната.

Друга наклонност измежду топ работодателите са по този начин наречените " Flexi Benefits " - гъвкави
бонуси. Това са набор от благоприятни условия, като чиновниците могат да избират от лист кои придобивки желаят да употребяват през месеца. 

„ Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да оферират работа от разстояние за позиции, които го разрешават, и спомагателни здравни услуги като психически съвещания ", разяснява Мария Стоева.

Според ManpowerGroup все повече компании считат необятно да прилагат работа от разстояние и след привършване на изключителното състояние. Там, където хоум офисът е неупотребим, от ден на ден компании поемат грижата за транспорта на персонала  -  обезпечават проведен превоз или покриват разноски за пътуването, включително и за гориво за персоналната кола. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР